10 начина да се грижите за кожичките на ноктите си

Кожичките ви правят толкова мъничка част от цялостния ви външен вид, че едва ли не им давате мисъл освен, когато получавате маникюр; но вероятно те заслужават своя дял от вниманието, което се дължи на кожата (защото това е всъщност). Кожичките покриват растежната матрица на ноктите, което също е някаква работа. Те са защитен слой и трябва да се погрижите защитата да е здрава. Ето няколко съвета за тези, които се грижат да имат здрави кожички,

Отрязването на кожичките е рисковано

Според кожни експерти не е нужно да отрязвате кожичките си - докато имате причини да не го направите. Отстранявайки кутикулата, вие оставяте тази зона на кожата зееща, отворена за всичко, за да влезете. Това може да доведе до дразнене или инфекция, както и фрактури на кожичките. Ноктите също могат да бъдат засегнати. Могат да се появят бели петна и бели линии.

След като сте заразили областта на кожичките, тя започва да се чувства неудобно и бактериите дори могат да подправят растежа на ноктите.Причината за отрязването на кожичките при много хора е, че те вярват, че кожичките им ще растат и това ще развали цялостния вид на ръцете. Всъщност те нямат за какво да се притесняват, дерматолозите ни уверяват, че кожичките никога не растат толкова драматично и можете да оставите настрана кутикулите за подстригване на оранжевата пръчка.

Не лекувайте кожичките с метал

Когато купувате тример за кожички, отидете на дървени, пластмасови или гумени. Не работете върху кожичките си с метален инструмент, от страх да не ги повредите. Металът е напълно подходящ за работа с остър ръб, но не и за изтласкване на кутикула.

Orange Stick е най-добрият ви залог

Честа причина да вършите работа върху кожичките си е да направите ноктите да изглеждат по-дълги. Правете малко нежно натискане, като използвате за предпочитане дървена оранжева пръчка.

 • За това вземете средство за отстраняване на кожичките, а не специален крем или масло.
 • Вземете пръчка от портокалово дърво и натиснете леко кожичките си назад, като внимавате да не оказвате голям натиск.
 • За да завършите, работете в кръг с инструмента за кожички, за да премахнете мъртвата и излишната кожа.

Не пропускайте да овлажнявате

Те може да не са толкова меки като повечето от кожата, но това не означава, че могат да се справят без овлажняване. Кожичките също са предимно кожа, те могат да изсъхнат и, следователно, са склонни да се напукват, люспят и се отлепват и се нуждаят от лечение. Не е необходим специален овлажнител за кожа, когато работите върху ръцете си с всякакъв вид овлажнител, втрийте и някои в кожичките.

Ако смятате, че се нуждаят от специални грижи, изберете по-дебели продукти като кремове и мехлеми.

За ан евтин продукт за грижа за кожичките, особено през нощта, използвайте вазелин (вазелин), както препоръчва Американската академия по дерматология.

Докато лосионът не е толкова добър овлажнител, колкото мехлем или крем, можете да използвате такъв през деня, когато ръцете получават по-малко мазнина по тях.

В салон за маникюр може да ви бъде предложено да направите лечение с горещ восък, което е доста добре за овлажняване на кожичките. Първо те стопят някакъв специален мазен восък и ви карат да потопите ръцете си в топлото вещество. Когато извадите ръцете си, облечете специални пластмасови ръкавици с ръкавица с ръкавица, за да поддържате топъл восък до четвърт час.

Докато не пренебрегвате да овлажнявате кожата на пръста си, включително кожичките, можете да изберете всеки начин, който ви харесва най-добре.

Поръчайте само нежен маникюр

Обикновено хората отиват да прегледат дерматолога кога нещата се объркват с ноктите и / или кожичкитекато развиване на паронихия, вид кожна инфекция, когато възпалени червени петна се появяват върху областта до ноктите.

Когато влезете да лекувате ноктите си, инструктирайте вашия маникюрист че искаш тя да избута кожичките назад с помощта на оранжева пръчка, която оказва леко натиск, и това е всичко. Ако тя прояви твърде много енергичност, кажете й да спре да го прави веднага.

Изсушаващите агенти представляват опасност

Нещата, които правят ръцете ви (и ноктите и кожичките!) изсъхват са лак за нокти на базата на ацетон и се мият често. Когато получите нокти лак за отстраняване, изберете марки без ацетон и когато отидете да си приготвите чинии, облечете ръкавици.

Експертите съветват да инвестирате във винилови ръкавици за пране. Когато стигнете до пране на дрехи или кухненски съдове, първо нанесете малко лубрикант, след това поставете ръкавиците, за да предпазите ноктите и кожичките от изсушаващите ефекти и избягвайте отстраняването на смазката по време на прането.

Сухите кожички се повреждат по-лесно

Повечето жени знаят прекалено добре, че искат да избутат кожичките назад, за да поддържат ръцете си добре и ноктите по-дълго. Обикновено в това няма нищо лошо. Но когато сте на път да започнете да работите върху кожичките, уверете се, че са не изсъхне. Ако подозирате, че те са по-скоро сухи, овлажнете ги преди да продължите или просто дайте да ги изпиете добре. По този начин се грижите да не се наранят в процеса.

Ноктите и устата трябва по-добре да останат освен

Знаете, че вътре в устата ви се натрупва много мръсотия, а слюнката всъщност е лоша за кожата. Ако захапете ноктите си или не можете да ноктите на кожичките си, рискувате да счупите кутикула и да получите инфекция. Тези навици наистина са много нездравословни и е по-добре да бъдат нарушени.

Не бързайте с кожичките си

Докато развивате навика да се грижите за кожичките си, подгответе ноктите и кожичките си правилно и внимателно, без да бързате с процеса. Имате нужда от търпение да поддържайте кожата и ноктите на пръста си колкото е възможно по-красиви и здрави,

Бонус Съвети: Направи си сам Лечение на кожичките на ноктите

Можете също така да подготвите домашен крем за кожички. Ето как:

Съставки:

 • 1 супена лъжица органичен пчелен восък
 • 2 с. Л. Органично масло от шеа
 • 5 капки етерично масло от лавандула (или портокал)
 • Няколко капки масло от витамин Е

Как да си направим крем за кожички у дома?

Вземете малка тенджера, изсипете 1/3 количество вода и я накарайте да заври. Докато се загрява, смесете малко масло от шеа и пчелен восък заедно и сложете сместа във водата. Когато сместа се разтопи, извадете я внимателно, добавете витамин Е масло и други етерични масла и разбъркайте добре. Нямате удобни етерични масла? Можете да направите без тях в сместа, но може и да ги вземете за следващия път: те имат антибактериални свойства, за да гарантират, че ноктите са чисти и правят крема ароматен.

Вземете малък съд или кутия, готов да поставите сместа, докато стане на стайна температура и стане твърда.

В случай, че откриете, че нямате нужни съставки, редовно третирайте кожичките си със зехтин (о, каквото и да е масло!) Редовно, за да ги поддържате меки и да избегнете напукване.

В обобщение...

Как да се грижим за кожичките на ноктите си

 1. Отрязването на кожичките е рисковано
 2. Не лекувайте кожичките с метал
 3. Оранжевата пръчка е най-добрият ви залог
 4. Не пропускайте да се овлажнява
 5. Поръчайте само нежен маникюр
 6. Изсушаващите агенти представляват заплаха
 7. Сухите кожички се повреждат по-лесно
 8. Ноктите и устата трябва по-добре да стоят на разстояние
 9. Не бързайте с кожичките си
 10. Опитайте a Направи си сам лечение на кожичките на ноктите

за автора

Дария Курилко е основател, писател и редактор на Geniusbeauty.com - онлайн ръководство за жени за красотата, здравето и отношенията. Тя има магистърска степен по социология с редица научни публикации за своя кредит и богат опит в маркетинга и PR, Дария, която в момента живее във Висбаден, Германия, също е любяща майка и съпруга. От 2007 г. тя обича да споделя своя опит и широки познания за храненето на всички неща, красота и начин на живот с нейните читатели.

Интересни Статии