22-те най-здравословни най-богати на йод храни

Днес ще говорим за йод.

И не, не говоря за странните неща, които докторите изсипват във военните филми. Ако това е статията, която искате да прочетете, потърсете другаде.

Вместо това ще говорим за йода като хранително вещество. По-конкретно, колко тялото ви критично има нужда от това.Йодът е абсолютно жизненоважен за щитовидната ви жлеза да функционира правилно. Йодът ви контролира растежа на тялото, както и неговия метаболизъм и когато нещата се объркат с щитовидната ви жлеза, те отиват наистина ли погрешно.

Ако не получавате достатъчно йод, ще изпаднете в умора, депресия, летаргия, висок холестерол и подуване на щитовидната жлеза. Не е добре.

Искате ли да го избегнете? След това трябва да ядете достатъчно йод. Ето 22 храни, които ще ви помогнат да направите точно това:

1. Треска

Рибата треска е вкусна бяла риба, известна с мекия си вкус. Той е чудесен източник на калций, магнезий, калий и витамин Е, както и невероятен източник на йод. Получавате 66% от дневното си количество йод само за 3 унции.

2. Мляко

Когато повечето хора мислят за млякото, те мислят за витамин D и калций. Въпреки това млякото е полезно и за много други хранителни вещества - включително йод. Само чаша мляко ще ви даде 37% от дневната препоръчителна стойност.

3. Сушени морски водорасли

Ако страдате от недостиг на йод, има вероятност да ви кажат да ядете повече сушени морски водорасли. Само четвърт унция от него има достатъчно йод, за да ви издържи един месец (не че можете да усвоите всичко наведнъж, по-голямата част от него ще отиде на отпадъци). Яжте малки количества от него и никога повече не се притеснявайте за недостиг на йод.

4. Печена гърда на Турция

Искате добри новини за пуешкото? (Освен факта, че е вкусно). Само 3 унции пуешка гърда ви дава 23% от дневната стойност на йод. Освен това получавате витамини от групата B, фосфор и калий.

Нуждаете се от повече протеини? Опитайте тези 6 белтъчини, пакетирани с протеин

5. Обогатена йодирана сол

Много хора се объркват с йод и сол - така че нека да поставим рекорда направо. Солта е кристал, направен от натрий и хлорид, докато йодът е минерал. Можете обаче да намерите сол, обогатена с йод, така че ако не получавате достатъчно, уверете се, че използвате обогатена йодна сол.

6. Скариди

Храната, която получавате от океана, е невероятен източник на йод, а скаридите не са изключение.

Ако ядете само 3 унции скариди, получавате 25% от дневната препоръчителна стойност на йод, както и добро количество протеини и калций.

7. Кисело мляко

Когато повечето хора мислят за ползите за здравето от киселото мляко, умовете им отиват направо към калция и протеина. Те обаче също са страхотен източник на йод - само една чаша съдържа 58% от дневната ви стойност.

8. Печени картофи

Ако искате всички най-добри хранителни вещества в картофите, вървете с печени, а не с пюре. Това е така, защото кожата на картофа е мястото, където ще намерите нужните хранителни вещества, като фибри, витамини и калий. Още добри новини? Само един печен картоф ще ви даде 40% от препоръчителната ви дневна стойност на йод.

9. Хималайска кристална сол

Този вид сол е чудесен, ако се притеснявате дали ще получите достатъчно йод в диетата си. Само половин грам съдържа над 150% от необходимия ви йод за ден - така че можете да се насладите отговорно и все пак да получите целия йод, от който се нуждаете.

10. Сушени сини сливи

Може да си мислите, че сините сливи излязоха от мода при бабите и дядовците ви, но истината е, че ви дават страхотни неща като фибри, витамин А, витамин К, бор и - о, да, йод в пика.

Внимавайте за това 14 храни, които ще ви накарат да изглеждате по-стари !

11. Бял хляб

Много хора смятат, че белият хляб е нездравословен и е вярно, че без умереност не е добре за вас. Въпреки това, две филийки ще ви дадат 30% от дневната си стойност, което изобщо не е лошо.

12. Банани

Ако се чувствате ниско енергийни, бананите са чудесен начин да възстановите енергията си бързо заради целия калий, който ви дават. Те също ви дават малко йод, което е чудесен бонус, за да получите такава вкусна и здравословна закуска.

Повече ▼: Това е мързеливия начин за отслабване

13. Ягоди

Кой не обича вкуса на ягодите? В допълнение към множество витамини и минерали, ягодите ви дават и 10% от дневната ви стойност на йод само за една чаша порция.

14. Консервирана царевица

Царевицата се сервира по много различни начини, но ако искате да увеличите приема на йод, пропуснете кочаните и сметановите сортове и се придържайте към консервирана царевица. Получавате 10% от дневната си стойност от половин чаша консервирани неща.

15. Военноморски боб

Всеки би могъл да използва повече боб в диетите си само за това колко добър е за вас, а военноморските боб не са изключение. Само половин чаша морски боб ви дава жизненоважни хранителни вещества като йод, калций, протеини, мед, калий и фолати. Това е много повече от просто йод в здравословна опаковка!

16. Рибни пръчици

Докато те не са здравословните опция, рибните пръчици все още са чудесен избор, ако искате да повишите нивата на йод в тялото си. Две от тях ви дават около 25% от препоръчителната ви дневна стойност.

17. Риба тон в консерва

Ако търсите йод от рибата тон, изберете неща, които се консервират в масло, а не във вода - има повече йод. 3 унции консервирана риба тон ще ви дадат 11% от дневната ви стойност - плюс протеин, витамин D и желязо.

18. Варени яйца

Твърдо сварените яйца са страхотна опция за закуска (или наистина всяка храна), която ще ви даде витамин А, D, антиоксиданти, калций и цинк. Плюс това, едно твърдо сварено яйце съдържа 10% от вашата йодна стойност за деня.

19. Омар

Добре - така че омарът не е най-евтината закуска, но ако имате нужда от повече йод в диетата си, това е чудесен вариант. Можете да получите 67% от препоръчителната си стойност от 100 грама подводен деликатес.

20. Сирене чедър

Кой не обича сирене чедър? Лично - това е любимото ми от всички сирена. И сега има нова причина да го обичате: има йод, който помага да балансирате диетата си. Унция ще ви даде 8% от дневната си стойност.

21. Червени боровинки

Докато някои хора могат да бъдат отложени от киселия вкус на червени боровинки, истината е, че в тях има голямо количество витамин С, К и фибри.

Плюс това, те ще ви дадат 267% от дневната си стойност само за 4 унции от тръпчивия плод.

22. Зелен боб

Ако ти наистина ли имате нужда от малко повече йод в диетата си, посягайте към малко зелен фасул. Една малка половин порция чаша ще ви намали 2% от препоръчителната ви стойност, плюс те са пълни с витамин С, фолат и калий.

В обобщение...

Най-добрите богати на йод храни

 1. код
 2. Мляко
 3. Сушени морски водорасли
 4. Печена пуешка гърда
 5. Обогатена йодирана сол
 6. скарида
 7. кисело мляко
 8. Печени картофи
 9. Хималайска кристална сол
 10. Сушени сини сливи
 11. бял хляб
 12. банани
 13. ягоди
 14. Консервирана царевица
 15. Военноморски боб
 16. Рибни пръчици
 17. Риба тон в консерва
 18. Варени яйца
 19. омар
 20. Сирене чедър
 21. червени боровинки
 22. Зелен боб

Ако сте харесали тази статия, прегледайте тези други публикации, свързани със задължително виждане:

Морски водорасли: Зелената суперхрана, която не ядете - но трябва да бъде

Йод: минералът Златилокс

Поразителни ползи за здравето на йода и как да го използвате

Интересни Статии