37 Предупредителни знаци за емоционално насилие във връзка

Емоционалната злоупотреба може да бъде подъл убиец на духа - и по-лошо.

Защо? Защото, ако сте като повечето хора, може да ви липсват червените знамена, че сте във връзка с насилник.

Вероятно е да не искате да виждате тези червени знамена, защото така отчаяно искате да повярвате, че насилникът ви всъщност ви обича или се грижи за вас - или иска най-доброто за вас.И бавно, стабилно и необратимо емоционалната злоупотреба - особено от някой, който трябва да ви обича - ще ерозира вашата радост, чувството ви за благополучие и дори психичното ви здраве, ще ви накара да парализирате самосъмнението, срама и евентуално самоубийството.

И твърдата истина е, че фактът, че четете това, показва, че част от вас вече знае, че сте в насилствена връзка ...

Ако въпреки най-доброто лице, което се опитвате да сложите на нещата - и дори въпреки факта, че партньорът ви прави някои добри неща за вас - вие сте дълбоко нещастни. Дори изплашен.

И че знаете - дълбоко в себе си -, че трябва да направите промяна в живота си.

Тази промяна може да промени поведението на вас или вашия партньор, да получите професионална помощ или намеса - или да оставите насилника си веднъж завинаги.

Вземете този тест и разберете веднага: Трябва ли да се разделите с него?

Никой не заслужава да бъде насилван, физически или емоционално. И тъй като често е толкова трудно да се откъснете от злоупотреба с отношенията по всички тези причини по-горе, важно е да разгледате студено, ясно и ясно ситуацията си.

Само тогава можете да вземете ясно, информирано решение и да живеете живота на самоценност и любов, която заслужавате да живеете.

Затова отделете малко време и се запитайте дали разпознавате някое от тези поведения у партньора или себе си.

Най-големите признаци на емоционално насилие в една връзка

Злоупотребите последователно и многократно правят неприятни шеги и ви критикуват и ви съдят отрицателно

Насилниците унижават партньорите си. Те обиждат и ви притискат както насаме, така и пред другите като метод за разрушаване на вашето самочувствие, което се надяват да ви направи по-зависими от тях.

Тогава, ако вие или някой друг протестира, те ще го разсмеят и или твърдят, че „просто се шегуват“ и че нямате чувство за хумор или сте просто „прекалено чувствителни“ (1).

С други думи, те ще навредят на вашите чувства и ще направят вашето нараняване по ваша вина.

Злоупотребените партньори се чувстват срам или вина през повечето време

Чувстваш ли се, че правиш нещо нередно и заслужаваш изобличение от партньора си? Още по-лошото е, чувстваш ли се, сякаш дори не знаеш какво си направил погрешно?

Брейн Браун, големият изследовател и автор, отбелязва, че има разлика между вина и срам.

Чувстваш вина, когато си направил нещо лошо. Чувстваш срам, когато чувстваш, че „си“ лош.

Партньорът с насилие ще намери множество възможности да посочи какво правите погрешно - като начин да придобиете усещане за власт над вас (2).

Можете ли да посочите 3 или 4 неща, за които партньорът ви ви смъмри през последната седмица? Това би било червено знаме.

Още по-лошото е как емоционалният насилник ще създаде у вас усещане за „срам“ - онова неясно чувство, че не сте достойни, нито на уважение, нито на любов - нито на тях.

Пищящо червено знаме е, когато ти кажат, че си толкова „лош“, че никой друг не би те взел или обичал. Ето как насилникът създава илюзията, че сте обречени да бъдете хванати завинаги с тях, защото това е най-доброто, което някога ще получите.

Злоупотребите отказват да говорят за вашата вреда

Здравословната връзка е тази, в която вие и вашият партньор се чувствате свободни да изразявате какво ви боли, какво ви плаши, какво ви тревожи - както и вашите надежди и мечти.

Емоционалният насилник не иска да чуе за вашата болка, освен да подсили, че заслужавате каквато и да е болка, която изпитвате. Че сте го донесли на себе си или че е ваша заслужена съдба да се чувствате зле от себе си.

Ако партньорът ви посочи, че няма време да говори за това, което ви тревожи, плаши или вдъхновява, забележете дали това е част от модел.

Ако те искат да се гмурнеш в болката си или се чувстваш така, сякаш гониш след тях непрекъснато, за да се свържеш, те манипулират емоциите ти, за да те държат подвластен или „победиш“.

Ако постоянно се чувствате виновни във връзката си, но наистина не знаете защо, това може да е така, защото вашият партньор ви насърчава да се чувствате по този начин.

Вашият партньор винаги твърди, че всичко е по ваша вина? Те не са в състояние да поемат отговорност за своите думи и действия спрямо вас и другите? Чувствате ли се зле, когато прекарвате време с приятелите и семейството си?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, тогава вашият партньор вероятно обикновено ви отменя. Не падайте за това (3).

Това е само един от многото начини емоционално насилващите хора да се опитат да упражняват своето господство над вас и това изобщо не е здравословно.

Освен това, ако използват „мълчаливото отношение“, за да ви накажат след битка или за това, че казват или правят нещо, което не одобряват или без никаква видима причина, те са емоционално насилници.

Емоционалните насилници ви държат на къс каишка

Едно от най-объркващите неща за партньорите с насилие е, че докато те затварят лично и „не искаш да го чуеш“, те следят внимателно, когато си на разстояние.

Твърде често партньорите, емоционално малтретирани, грешат това поведение за „грижа“. Но не е; това е контрол.

Обърнете внимание на тази разлика между това колко искат да общуват, когато сте наоколо, и техния текстови съобщения, обаждане и проверка на вас, когато сте - или те - не сте.

По същия начин, пазете се от гневни или емоционални признаци на „ревност“, когато разговаряте с човек от противоположния пол или някой се появи на страницата ви във Facebook.

Това не е ревност, движена от грижи, а ревност, водена от контрол. Емоционалният насилник ще ви накара да се почувствате виновни или зли или срамни за прости, невинни взаимодействия с другите.

В същата посока те ще се опитат да контролират разходите ви, както и социалните ви връзки. Ето как насилникът намалява възрастен до нивото на дете, отрязвайки им автономията, молейки пари за най-простите неща.

Ако го направят, тогава си задайте този ключов въпрос: партньорът ми се отнася към мен като към цялостно, автономно човешко същество - или по-скоро само към разширение на себе си?

Ако се чувствате така, сякаш ви поставят в тази втора категория, зависи от вас да решите дали това е наистина как искате да продължите да живеете живота си.

Те ви заплашват по фините начини

Повечето хора могат да идентифицират физически насилник. Просто е - удрят те.

Но емоционалната злоупотреба е далеч по-фина. Да, по-очевидно е, когато насилник ви обиди или заплаши. Но тъй като емоционалната злоупотреба е подкатегория на контрол, те често прибягват до други методи на заплаха.

Някои ще заплашат, че ще ви оставят - и ще обвинят този избор върху вас. Някои ще заплашат, че ще се наранят или дори ще се убият - и обвиняват този избор върху вас.

Това са класически поведения на насилниците, тъй като проявяват различни изрази на една от основните си черти: да не носят отговорност за собствения си избор, докато изцяло възлагат на насилието вината за собствената си болка или нещастие.

Злоупотребите ви държат „извън кръга“

Емоционалният насилник ще ви изключи не само от сърцето им, от тяхната добра воля и от одобрението им, ще ви изключи и от тяхната дейност.

Ако чувствате, че вашият партньор прави планове без вас, ако те участват в дейности без вас и ако те пазят тайни от вас, изчезват и се появяват отново по желание, докато отказвате да обясните техните движения, вероятно сте в отношения с някого който ви злоупотребява по много начини.

Насилниците ви карат да се съмнявате в себе си

Понякога всеки изпитва самосъмнение, което прави това поведение толкова разрушително и толкова ефективно.

Понякога емоционален насилник умишлено ще ви излъже, за да ви обърка и да ви накара да се съмнявате във възприятията си.

Те ще ви накарат да се съмнявате в собствените си наблюдения, памет и здрав разум.

Понякога те ще спорят и ще ви изморят, докато не се доверите на това, което знаете, че е истина.

Понякога те направо ще отрекат това, което сте видели.

Понякога те ще атакуват вашата яснота, способността ви да казвате право от грешно, вашата интелигентност и добрия ви разум. Те ще ви напомнят за погрешни възприятия, които сте имали в миналото, или ще настояват за това, колко е по-висша тяхната собствена интелигентност.

Каквато и да е тактиката, целта е една и съща: да дестабилизирате чувството си за солидност, компетентност и собствена стойност ...

... което служи на крайната им цел: контрол.

Злоупотребите ще ви хвърлят трохи

Емоционалната злоупотреба е свързана с контрола. И част от контрола е да ви държи „извън центъра“. Затова повечето насилници предлагат трохи от любов или одобрение или комплименти или ви купуват подаръци, за да ви държат в кръга си на влияние или под палеца им.

Важно е да не сбъркате тези трохи, които имитират привързаността към действителната обич, което се доказва от последователно поведение, а не от случайни удари или подаръци.

Забележка: повечето емоционални насилници стратегически ще създадат тези моментни острови на добро чувство, за да ви държат закачени. Те ще ви изненадат с хапване или парче бижута или внезапен комплимент или бягство. Те ще прекалят с извиненията си, когато почувстват, че маската им ще падне и ще разкрият жестокия насилник отдолу.

Това държи жертвата да се вкопчи в надеждата, че „нещата ще се променят“ и любовта, на която толкова скъпо се надяват, най-накрая ще пристигне и ще остане, веднъж завинаги.

След това емоционалните насилници отнемат

Някой, който те обича, ще ти каже „обичам те“.

Някой, който се опитва да те контролира, ще направи това предлагане на любов условно.

Те ще кажат под една или друга форма: „Обичам те, но ...“

Това не е просто невинен квалификатор. Това е прикрита критика и, още по-лошо, заплаха. Това предполага, че любовта на насилника може да бъде изтръгната във всеки един момент.

Сякаш стоят там с килима, на който стоиш в ръцете си - заплашват да го извадят всеки момент. Ето как контрольорите държат жертвите си в равновесие.

Злоупотребите ви карат да се чувствате така, сякаш ходите по яйчни черупки

Когато сте във връзка с някой, който се интересува от вас, вие се събуждате, като се чувствате подкрепени, чувствате се подкрепени през деня и лягате и нощта, чувствайки сигурно „гнездо“ да сте с някой, който има гръб.

За разлика от това, ако сте във връзка с емоционален насилник, ще се събудите, живеете и ще си легнете в състояние на безпокойство. Ще почувствате постоянен, дразнещ дискомфорт, който несъзнателно ще обидите, обидите, разстроите или провокирате партньора си в гняв, разочарование или ярост.

Има една много силна поговорка, че първият път, когато се насилвате, сте жертва. Но вторият път вие сте съучастник.

Обърнете внимание на тези 37 червени знамена по-горе. Веднага щом можете да се обадите на партньора си по тези скрити тактики за „контрол“ и да ги помолите да обмислят промяна на поведението си, направете го.

Ако ви омаловажават, че се чувствате наранени, изолирани или манипулирани, уведомете ги, че това ви боли още повече.

Ако те изразяват загриженост, има надежда за връзката ви. Кажете им, че има поведение, което трябва да се промени, за да останете във връзката.

Ако те са отворени за това, има надежда, че промяната е възможна.

Ако те не са отворени за промяна, не са отворени за професионална помощ, за да ви помогнат в създаването на нови навици, тогава шансовете са те никога да няма. Не и докато не сте готови да напуснете.

И напускането, когато става въпрос за справяне с емоционален насилник, може да бъде най-добрият ви избор и началото на вашата свобода, вашата радост и истинския ви живот като цяло, самоизразен възрастен.

Нищо по-малко от вашето емоционално здраве и щастие е застрашено.

Искате ли да разберете дали трябва да се разделите с него? Щракнете тук, за да вземете нашия бърз (и шокиращо точен) тест „Трябва ли да се разделите с него“ веднага и да разберете дали трябва да се разделите с него ..

Вземете теста: Трябва ли да скъсате с него?

Трябва ли да се разделите с него? Вземете викторината

В обобщение...

Това са предупредителните знаци за емоционална злоупотреба във връзка

 • Злоупотребите ви правят зли шеги и ви критикуват и ви преценяват отрицателно
 • Насилниците унижават партньорите си
 • Злоупотребените партньори изпитват срам или вина през повечето време
 • Партньорът с насилие ще намери множество възможности да посочи какво правите неправилно
 • Емоционалният насилник ще създаде у вас усещане за „срам“
 • Злоупотребите ще ви кажат, че сте толкова „лоши“, че никой друг не би ви взел или обичал
 • Злоупотребите отказват да говорят за вашето нараняване
 • Емоционалният насилник не иска да чуе за вашата болка, освен да подсили, че заслужавате каквато и да е болка, която чувствате
 • Ако партньорът ви посочи, че няма време да говори за това, което ви тревожи, плаши или вдъхновява, забележете дали това е част от модел
 • Злоупотребите искат да се затрупате в болката си
 • Злоупотребите използват „мълчаливото отношение“, за да ви накажат след битка или да кажат или да направят нещо, което не одобряват или без никаква видима причина
 • Емоционалните насилници ви държат на къса каишка
 • Злоупотребите ви държат „извън кръга“
 • Злоупотребите ви карат да се съмнявате в себе си
 • Злоупотребите ще ви хвърлят трохи
 • След това емоционалните насилници отнемат
 • Злоупотребите ви карат да се чувствате така, сякаш ходите по яйчени черупки