Пълното ръководство за лептин

Като фармацевт постоянно получавам въпроси относно добавките. Един по-специално продължава да се появява и става въпрос за добавки с лептин.

Пациентите ми казват, че са гладни през цялото време и се чудят дали лептиновите добавки ще ограничат апетита им. Чували са, че лептинът е хормон, произведен от мастните клетки в тялото, което намалява апетита ви.Така че естествено, човек би си помислил, че наличието на повече лептин би намалил апетита.Виждам защо пациентите смятат, че това е вярно за лептина. Дори учените при първото откриване на лептин през 1994 г. смятали, че лептинът ще бъде вълната на бъдещето като лечение за отслабване.

За съжаление лептинът не се оказа вълшебният куршум, на който хората се надяваха и ето защо ...Какво е лептин?

Лептинът е протеин, произведен в мастните клетки на тялото ни. Протеинът се освобождава в кръвта, когато имаме достатъчно енергия, съхранявана в мастните ни клетки, за да изпълняваме телесните си функции. Веднъж попаднал в кръвообращението, лептинът пътува до мозъка и му казва, че засега имате достатъчно енергия. С други думи, можете да спрете приема на калории. Можете да мислите за лептина като механизъм, подобен на това как зареждате мобилния си телефон. Когато батерията е пълна и зелена, мозъкът ви казва, че е добре да я изключите от зарядното устройство.

Нека да кажем, че използвате телефона няколко часа (т.е. изгаряте калории) и батерията вече не е напълно заредена. Някои хора обичат да зареждат батериите си, когато видят батерията да стане червена; други обичат да зареждат преди това. Други обаче го оставят напълно да умре. Всеки е различен.Това е подобно на това, как работи лептинът. Когато изразходвате съхранената си енергия, тялото ви има определено ниво на лептин, което обича да поддържа, а когато падне под това ниво, мозъкът ви мисли, че гладувате и трябва да изразходвате повече енергия.

Ето защо лептинът е известен още като „хормон на глада“, въпреки че по-често се нарича „хормон на ситостта“.

След като мозъкът ви мисли, че гладувате, в тялото започват няколко процеса, за да се повишат нивата на лептин обратно.

Един процес включва стимулиране на вагусния нерв. Вагусният нерв е супер магистралата, която се движи между мозъка и корема.Освен това е наречен „гладният нерв“, защото когато се активира, вие гладувате и тялото ви се опитва да съхранява повече енергия във вашите мастни клетки.

Всичко това се прави, за да се върнете нивата на лептин до мястото, където тялото ви харесва.

И така, как лептинът влияе върху общото тегло?

Добър въпрос. Ако тялото ви знае къде харесва нивата на лептин, тогава защо продължавате да се храните след достигането на това ниво? Не трябва ли всичко да е в баланс?За съжаление, дори когато механизмът за лептин върши своята работа, в играта има и други фактори. Това стана ясно, когато изследователите установиха, че хората всъщност имат наднормено тегло големи количества лептин циркулиращи в кръвта им.

Сигналът на лептин да спре да яде беше там, но мозъкът не слушаше.

Това явление се нарича „лептинова резистентност“.

Може би сте чували за „инсулинова резистентност“, свързана с диабет тип 2. Тук панкреасът произвежда големи количества инсулин, но тялото не реагира правилно на него. Резистентността на лептин работи по подобен начин.

При лептинова резистентност нивата на лептин са високи и се изпраща сигнал, но поради други състояния в тялото мозъкът не може да реагира на сигнала. Когато това се случи, мозъкът ви действа така, сякаш няма достатъчно лептин и резултатът е, че преяждате.

Това влошава това, че храната, особено сладките, солените и угояващите храни, се пристрастяват и играят в система за възнаграждения в мозъка ни. Ние жадуваме за тези храни, защото те ни носят чувство на удовлетворение, като награда, а лептинът играе роля в интензивността на тази награда.

Когато гладуваме и нивата на лептин са ниски, храната става по-полезна и удовлетворяваща. Тогава, когато нивата на лептин са високи, по-малко се изкушаваме от храната.

Въпреки това, с устойчивост на лептин, храната остава изкушаваща, защото мозъкът ви не реагира правилно, дори след като сте изяли любимата си лента за бонбони.

Крайният резултат е, че жадувате за по-полезна храна, но никога не сте напълно доволни. Звучи като наркомания нали? Е, може да бъде и това е порочният цикъл, който води до затлъстяване.

Може ли лептинът да лекува затлъстяването?

Лептин определено беше привлекателен кандидат за лечение на затлъстяване, когато бе открито за първи път през 1994 г.

Преди откриването на лептин, смяташе се, че затлъстяването е резултат от избора на човек да преяжда или липсата на волна сила към храната.

Знаейки, че има хормон, който контролира глада, предизвика учени и хора с наднормено тегло, защото сега има физиологично обяснение за затлъстяването. Това означаваше, че манипулирането на този хормон може да доведе до загуба на тегло.

Обосновката изглеждаше достатъчно ясна за учените ... хората с наднормено тегло трябва да имат недостиг на лептин, така че даването им на лептин би повишило нивата на лептин и ще им даде сигнал да спрат да преяждат. Въз основа на тази теория клиничните изпитвания започнаха да използват екзогенен лептин, но резултатът не беше това, което ученият очакваше.

Както се оказа, повечето хора със затлъстяване вече са имали високи нива на лептин, а не ниски. След много повече изпитвания, ученият най-накрая стигна до заключението, че „резистентността към лептин“ е по-виновна за затлъстяването, отколкото за недостиг на лептин.

Това означаваше това само хората, които са имали истински вроден дефицит на лептин, биха се възползвали от инжектирането на лептин и това е само мъничък сегмент от популацията от затлъстяване.

Към 2015 г. проучванията не са заключили друго, освен да кажа, че лептинът може да играе роля в поддържането на загуба на тегло.

Повече ▼: Как да губят мазнини в корема за седмица

Обосновката е, че нивата на лептин спадат, когато човек губи тегло. Това сигнализира на мозъка да се храни, за да върне нивата на лептин обратно. Това увеличаване на апетита може да доведе до възстановяване на загубеното тегло и връщане към определеното тегло.

Така че, докато лептинът не лекува директно затлъстяването, той все още може да се окаже полезен като инструмент за отслабване ... когато се използва в състояния с ниско количество лептин, пристъпващи към загуба на мазнини. (12)

Работят ли добавките с лептин?

Лептин се прилага подкожно и не може да се прилага под формата на хапчета. Това е така, защото лептинът е смилаем протеин, който се разгражда в стомаха, преди изобщо да достигне до кръвния поток.

Това означава, че лептиновите добавки не съдържат лептин. Ако четете отблизо, повечето добавки, които съдържат думата лептин, също имат думи като подобрител, контрол или поддръжка.

Тези добавки се опитват да контролират фактори, които биха намалили лептина или увеличават реакцията на организма към лептин.

Например, добавка може да включва мелатонин за насърчаване на по-добрия сън, тъй като се смята, че лишаването от сън намалява нивата на лептин.

Можете също така да видите подтискащи апетита или разтворими фибри, които ви помагат да се чувствате пълноценни. Или може да видите L-карнитин, който се смята, че балансира лептин, конюгирани линолеви киселини (CLA) за понижаване на нивата на лептин и кръвна захар при хора, чиито лептин е твърде високо, и много други съставки, които насърчават цялостното здраве.

Подпомагането на функционирането на лептин по този индиректен начин, чрез използването на добавки, не е напълно доказано, че балансира лептина или подобрява резистентността. Изследователите все още се опитват да изяснят какво точно предизвиква лептинова резистентност.

Резистентността към лептин може да бъде обвързана със същите здравни фактори, които причиняват инсулинова резистентност. Това включва излишното тегло и физическата бездействие.

Смята се, че наднорменото тегло, особено висцералната мазнина в областта на корема, причинява хронично възпаление на ниско ниво, което допринася за развитието на инсулинова резистентност и съпътстваща резистентност към лептин.

При това положение добавките, които съдържат антиоксиданти за борба с това възпаление, може да са от полза, но това, което изглежда по-полезно, е управлението на приема на храна.

Диетите с високо съдържание на преработена захар и мазнини водят до повишени нива на инсулин, триглицериди и свободни мастни киселини, които изглежда се подозират в развитието на резистентност към инсулин и лептин.

Основното послание тук е, че резистентността към лептин е по-виновна за затлъстяването, отколкото ниските нива на лептин, а практическите мерки като подобрена диета и упражнения все още са най-добрите варианти за решаване на корена на проблема.

Какви други роли играе хормонът лептин?

Приемът на лептин екзогенно за отслабване не завърши революционното лечение, на което всички се надяваха, но това не означава, че хормонът не ни е казал нищо полезно. Ако хормонът никога не е бил открит, ние нямаше да знаем за резистентността към лептин и че той трябва да се управлява.

Плюс това се оказва, че лептинът играе други роли в тялото. Както повечето хормони, лептинът не засяга само една система и не се намира само в адипоцитите и кръвния поток.

Лептинът е открит в по-малка степен в хипоталамуса, хипофизата, стомаха, скелетните мускули, млечния епител, хондроцитите и редица други тъкани. Това означава, че нередностите в кръга за обратна връзка на лептина, като неадекватна сигнализация, висок лептин, недостиг на лептин и устойчивост на лептин могат да повлияят негативно на други системи.

Високият лептин в комбинация с лептиновата резистентност може да причини хормонален дисбаланс, аномалии в терморегулацията, повишена костна маса, безплодие и имунен и хематопоетичен дефект. Вроденият дефицит на лептин е свързан с хипгондотропихипогонадизъм, болестно затлъстяване и чести инфекции. (3)

Усложненията от всички тези дисбаланси могат да доведат до по-големи проблеми, като рак и сърдечно-съдови заболявания.

Както виждате, лептинът е напълно интегриран и сложен, така че има много повече да научите и откриете от този хормон.

Все още може да има солиден метод на лечение, който произтича от това, което научаваме. Дотогава най-добрият начин да си помогнете е да намалите процента на телесните си мазнини чрез правилно хранене и физически упражнения.