Действа ли екстрактът от зелено кафено зърно за отслабване?

Всеки ден моите клиенти и пациенти ме питат за добавки, които твърдят, че ги правят по-бързи, по-стройни и по-силни. За съжаление индустрията на добавките не е добре регулирана, така че някои добавки се рекламират като „чудодейни лекарства“ с нереалистични твърдения за тяхната ефикасност. Имате всички причини да бъдете скептични.

През годините има противоречия по отношение на екстракта от зелено кафено зърно (GCE) да помогне при отслабване. Мога GCE хапчета наистина изгарят мазнините бързо - без никакви упражнения или диета? Или всичко това е измама? Нека се потопим в медицинските изследвания за истината!Какво е екстракт от зелено кафено зърно (GCE)?

Кафените зърна са естествено зелени, но едва след като се пекат, те стават кафяви. Кафените зърна са пълни с антиоксиданти, кофеин и хлорогенна киселина.Смята се, че хлорогенната киселина е активната съставка на GCE което води до загуба на тегло. Когато кафените зърна са печени, те губят големи количества хлорогенна киселина.

Въпреки че пиенето на кафе ще ви даде тласък на кофеина, то няма да осигури високите дози хлорогенна киселина, които бяха в непеченото зърно.GCE се предлага на пазара като добавка за отслабване, която също понижава кръвното налягане, понижава холестерола и повишава антиоксидантната активност.

Какво ни казват изследванията?

В областта на медицината ние вземаме решения за грижа за пациентите въз основа на клиничния опит и медицинските изследвания. Понякога в подобни изпитвателни проучвания може да има противоречиви или противоречиви открития.

Поради тази причина се публикуват рецензионни статии за обсъждане на тези резултати и се споделят препоръки въз основа на цялостното впечатление от констатациите.През 2011 г. беше публикуван систематичен преглед, който оцени ефикасността на GCE като добавка за отслабване Авторите показаха, че има някои доказателства, които показват, че приемът на GCE може да насърчи лека загуба на тегло при изпитвания върху хора (Onakpoya и др., 2011).

Наскоро, през 2016 г. беше публикувана друга статия за систематичен преглед (Stohns и др., 2016) по отношение на мишки и опити с хора, показващи GCE може да увеличи енергийния метаболизъм за изгаряне на калории, а също и да намали нивата на липидите в кръвта, (Onakpoya и др., 2011; За и др., 2010; Хо и др., 2012; мама и др., 2015). Две други проучвания показват това GCE може също така да инхибира панкреатичната липаза (ензим, който разгражда мазнините), като по този начин води до намаляване на абсорбцията на мазнини (Нарита и др., 2012; Том Е, 2007).

Въпреки обещаващите резултати обаче, авторите на двата систематични прегледа са единодушни, че проучванията са с лошо методологично качество и са ограничени в своята извадка от населението. Някои бяха предубедени, защото бяха финансирани от спонсори, които се опитват да продадат GCE като добавка за отслабванеАвторите са съгласни, че трябва да се правят по-строги рандомизирани контролни изпитвания с по-голяма популация за по-дълго време, за да се оцени по-добре ефикасността и безопасността на GCE като добавка за отслабване Към днешна дата няма проучвания, оценяващи дългосрочните ефекти на GCE или хлорогенна киселина. В момента проучвания относно загуба на тегло при мършави индивиди не съществуват.

В обобщение, докато GCE показа, че инхибира наддаването на тегло при животински модели, причината за това е неясна и може да се обясни с друг механизъм, а не GCE, Освен това, въпреки че някои изпитвания върху хора могат да покажат увеличена загуба на тегло, тези проучвания са слабо контролирани, имат малък размер на извадката и много от тях са предубедени поради спонсорство, финансирано от индустрията. Трябва да се направи повече тестване, за да се оцени по-добре ползите от GCE за отслабванеИ така, какъв е долният ред? е изобщо не е ясно че GCE увеличава загубата на тегло и това е със сигурност не е чудо-наркотик,

Как приемаш GCE?

Посочените по-рано проучвания показват това GCE може да доведе до загуба на тегло и това обикновено е с доза от 60 до 185 mg на ден. Друго проучване показа това GCE може да се приема в доза толкова висока, колкото 480 mg дневно в продължение на до 12 седмици,

Екстрактът от зелено кафе съдържа високи концентрации на кофеин в допълнение към хлорогенната киселина. Честите нежелани реакции включват нервност, тревожност, сърцебиене, нередовен пулс, изпотяване, повишено уриниране и безсъние. Други могат да почувстват разстроен стомах, гадене, повръщане, диария и дори главоболие.

Ако сте чувствителни към кофеин, опитайте по-ниска доза до 30 mg на ден и бавно увеличете дозата си през следващите няколко дни, за да видите как понасяте страничните ефекти.

Трябва ли да вземете GCE?

Като медицински специалист и личен треньор считам, че моята роля е да представя факти, да изяснявам дезинформация и да представя на моите пациенти и клиенти техните възможности. В крайна сметка решението се свежда до това, което искат да правят.

В тази статия ви разкрих изследванията относно фактите на GCE, Изясних дезинформацията и сега имате възможност да я вземете или да не я вземете. Преди да представя собственото си лично мнение за GCE, трябва да сте наясно колко лесно е компаниите за допълване да се разминават с отправяне на скандални претенции.

Федералната комисия по търговия (FTC) и Администрацията по храните и лекарствата имат уникална роля в регулирането на лекарствата и добавките. Най- FTC контролира компаниите, за да гарантира, че не правят подвеждащи изявления, които заблуждават потребителите, и FDA гарантира, че етикетите на продуктите и съставките са точни.

Въпреки това, хранителните добавки не се нуждаят от одобрение от FDA да удари пазара. Вместо това на компаниите за допълване се разрешава да правят свои собствени изследвания и тестове. По този начин FDA може да не получите лъжливи претенции или странични ефекти от добавка, докато не се изготвят отчети месеци или дори години по-късно.

През тази вратичка, компании за добавки, отправящи чужди претенции за техните GCE добавка да направят милиони за няколко кратки месеца, преди дори да бъдат докладвани техните фалшиви претенции.

И така, какво означава това за вас като клиент? Трябва да направите своите изследвания. Трябва да бъдеш собствен, който застъпваш. Прегледайте докладите за медицински изследвания, прочетете докладите на потребителите и вземете информирано решение.

Действа ли екстрактът от зелено кафено зърно за отслабване?

Лично Съгласен съм с авторите в списанията за медицински преглед, че трябва да се направят повече изследвания по отношение на ефикасността на GCE като добавка за отслабване Има ограничени изпитвания върху хора, изпитванията са лошо контролирани и има добавена пристрастност поради спонсорство от индустрията. Докато GCE може да има някои предимства, Скептичен съм, че можете да постигнете значителна загуба на тегло без никаква диета или упражнения. Според мен има по-ефективни начини за отслабване чрез комбинация от диета и упражнения. Като намалите дневния си прием на калории до по-малко от 500-800 калории от текущия си калориен прием, ще направите значителни скокове в целта си за отслабване.

Яденето на макаронени изделия от пълнозърнеста пшеница, увеличаването на приема на фибри и изрязването на мазнини и прости захари ще ви даде по-дълготрайна енергия и ще ви накара да се почувствате по-пълни. В допълнение, преминаването на 60 минути упражнения с умерена и висока интензивност ще увеличи метаболизма ви.

Няма 'вълшебно хапче', което може да заличи последиците от пиенето на 2 000 калории алкохол в петък вечер. Няма добавка, която да отреже мазнините, когато тежите 120 фунта и ядете излишък от 5000 калории на ден. Трябва да работите усилено, за да отслабнете и да се приспособите!

Последната дума на GCE и Отслабване

Проучванията за ефикасността на GCE в загубата на тегло са ограничени и изискват допълнителни изследвания, както и дългосрочни изпитания. Най-добрият начин за отслабване обаче остават диетата и физическите упражнения.

Има десетилетия доказателства, показващи, че намаляването на приема на калории и увеличаването на честотата и интензивността на упражненията ще допринесе за загуба на тегло, ще изгради мускули и ще доведе до многобройни сърдечно-съдови ползи.

Ако решите да използвате GCE или друга добавка, моля, прочетете проучването и вземете решението въз основа на фактите. Както при всички здравни въпроси, ако имате някакви въпроси, преди да започнете нова диета, режим на упражнения или добавки, моля, консултирайте се с медицински специалист.

Раджив М Малипуди, MD е лекар по вътрешна медицина, личен треньор, спортист и автор. По време на медицинското училище той и неговите съученици са съоснователи и съвместни ръководители на медгодни, която е здравна и уелнес организация, която предостави лични обучения и консултации по хранене на медицинското студентско тяло. Като състезателен културист и пауърлифт той счупи множество държавни и национални рекорди. Той има над десетилетие личен опит в обучението на клиенти на всички нива и намира професията за толкова полезна поради способността си да помага на другите да постигнат своите фитнес цели. Той служи като автор на писател за Vixen Daily.

Интересни Статии