Ползите за здравето и страничните ефекти на суроватъчния протеин

Когато става въпрос за отслабване и изграждане на мускули, трябва да консумирате много протеини.

Докато ядете пилешки гърди, пуйка, риба тон и яйца са от решаващо значение за вашия диетичен успех, за да постигнете най-добри резултати, трябва да консумирате суроватъчен протеин.

Време навън! Не е ли суроватъчен протеин какво ядат всички тези културисти и спортисти? Да. Не се безпокойте Знам, че не искате да се трупате като футболист. Отпуснете се.Суроватъчният протеин няма да ви стори това. И така, какво ще направи суроватъчният протеин за жена като вас? Ще ви направи по-стройна, по-силна и секси!

Какво е суроватъчен протеин?

Протеинът е съществено хранително вещество, което изгражда мускули, сухожилия, хормони, ензими, невротрансмитери и всякакви мънички молекули, които регулират живота ви.

Когато става въпрос за фитнес, протеинът е ключът към изграждането и възстановяването на мускулите.

Протеините се събират от по-малки молекули, наречени аминокиселини, които са градивните елементи на протеина.

Някои аминокиселини се създават от тялото, докато други трябва да се консумират, за да можем да изпълняваме нормални физиологични функции.

Когато се раждаме първият протеин, който консумираме, е кърмата. Млякото съдържа два основни протеина: казеин и суроватка.

Как се прави суроватъчният протеин?

Когато млякото се остави над него, то може да се коагулира и да се превърне в остатъчен течен продукт, който съдържа суроватка (20%) и казеин (80%).

Течната суроватка се отделя от казеина чрез филъри и се пречиства чрез йонен обмен и водата се отстранява, така че крайният продукт е суроватъчен сух прах.

Суроватъчният протеин е пълноценен, висококачествен протеин, който съдържа всички основни аминокиселини и е лесно усвоим.

Суроватъчният протеин се превръща в един от трите вида суроватъчен протеин на прах: суроватъчен протеинов изолат (WPI), хидролизат (WPH) и концентрат на суроватъчен протеин (WPC).

Видове суроватъчен протеин

  • Суроватъчен протеин изолат (WPI): 90% протеин или повече и съдържа много малко лактоза и мазнини
  • Суроватъчен протеин хидролизат (WPH): Известен също като хидролизирана суроватка, този тип е предварително усвоен суроватъчен протеин чрез частична хидролиза, което сега позволява той да се абсорбира в тялото най-лесно. Често това се използва в бебешка формула или медицински добавки, тъй като се усвоява толкова лесно.
  • Суроватъчен протеинов концентрат (WPC): 60-80% протеин в зависимост от вида на концентрата и съдържа малко лактоза и мазнини, но има най-добър вкус

Като цяло концентратът на суроватъчен протеин е най-популярният избор, тъй като е най-евтиният и все още запазва по-голямата част от хранителната стойност, намираща се в суроватката, и е най-добрият вкус.

Ако обаче не сте в състояние да толерирате WPCили ако искате да консумирате повече протеини и да поддържате ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, опитайте едното WPIили WPH, Но не забравяйте, WPIи WPHможе да дойде с по-висока цена!

Как ви помага суроватъчният протеин в салона?

Основните ефекти на суроватката върху мускулите / силата са, че тя осигурява аминокиселинните градивни елементи за изграждане на мускули и по-бързо възстановяване на мускулатурата.

Освен това стимулира отделянето на повече анаболни хормони стимулират мускулен растеж.

Многобройни изследвания показват, че суроватъчният протеин, консумиран преди, по време и след тренировка помага за максимално изграждане на мускули.

Проучванията също показват, че помага при насита и подобряване на енергийните разходи и допринасят за отслабване,

По отношение на дебата на суроватъчния протеин срещу казеина, проучванията показват, че има минимален разлика между двете и се изисква допълнително разследване.

Ключовият начин за вас е, че суроватъчният протеин може да ви помогне и двете изграждат мускули до и губят мазнини!

Какви са някои ползи за здравето на суроватъчния протеин?

Въпреки че сме фокусирани върху използването на суроватъчен протеин, за да станем по-силни и губещи мазнини, трябва да признаем, че той може да помогне на здравето ни по много други начини. Проучванията показват, че суроватъчният протеин може да помогне понижаване на кръвното налягане, понижават холестерола, намаляване на риска от захарен диабет и затлъстяванеи подобряване на психичното здраве чрез намаляване на тревожността и депресията, По-новите проучвания показват също, че това може потенциално да помогне намаляване на рака, и намаляване на възпалението - потенциално дори при възпалителни заболявания на червата като Болест на Крон,

В момента суроватъчният протеин има ограничени проучвания по отношение на способността си да помага намаляване на астмата или намаляване на хранителните алергии,

Суроватъчни ефекти от суроватъчен протеин

Честите странични ефекти на суроватъчния протеин включват стомашни болки, спазми, намален апетит, диария, гадене или умора.

Когато за първи път приемате суроватъчен протеин, може да забележите промени в движенията на червата си през първите няколко дни. Препоръчвам ви да си дадете няколко дни, за да се коригира тялото ви. Ако стане непоносимо, тогава преминете към различен протеинов прах.

Когато за първи път започнах да приемам суроватъчен протеин в гимназията, опитах няколко различни марки и сега намерих най-добрата за мен и я използвам последователно от десетилетие.

Не забравяйте, че всеки има различно тяло и отговор на суроватъчния протеин.

Може ли суроватъчният протеин да повреди бъбреците ми?

Често хората консумират 1-2 лъжички суроватъчен протеин на ден (1 лъжичка = 25 g суроватъчен протеин).

Въпреки всички приказки, консумирането на големи количества протеини ще не причинява увреждане на бъбреците за нормални здрави индивиди. Здравите бъбреци няма да се повредят от вашата високопротеинова диета,

Обикновено трябва да консумирате 1 г на килограм телесно тегло. Някои културисти или спортисти на високо ниво консумират 1 g протеин на килограм телесно тегло.

Всеки има различно тяло. Докато нямате хронично бъбречно заболяване, трябва да сте добре. Въпреки това, обсъдете първо това с вашия лекар, тъй като всеки има различно тяло и отговор.

В крайна сметка, суроватъчният протеин е доказан като безопасен продукт, който има многобройни ползи за здравето и ще ви даде предимство, за да станете по-силни и по-стройни!

Раджив М Малипуди, md, mhs е лекар по вътрешна медицина, личен треньор, спортист и автор. Той има над десетилетие личен опит в тренировките и помогна на стотици клиенти от всички нива да постигнат целите си за отслабване и фитнес. Това го вдъхнови да работи като клиничен изследовател в национално признатия Център за управление на теглото в болницата Джон Хопкинс. По време на медицинското училище той и съучениците му създават здравната и уелнес организация, med годни, които предоставиха лични обучения и консултации по хранене на тялото на студентите по медицина. В свободното си време д-р Малипуди с удоволствие играе хокей на лед, танци и тренира за следващите си състезания по бодибилдинг и пауърлифтинг. Д-р Малипуди служи като писател за секциите за диета и фитнес.

опровержение: Vixen Daily и неговите автори могат да предлагат здраве, фитнес, хранителни съвети, но това е предназначено само за образователни и информационни цели. Цялата информация, съдържаща се в Vixen Daily и неговите статии, не е предназначена да представлява практиката на медицината. Информацията, предоставена в статии за Vixen Daily, никога не трябва да се разчита или използва като заместител или заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Vixen Daily и неговите автори не носят отговорност за никакви действия или бездействие, безопасност или отговорност от страна на Потребителя въз основа на информацията, която е представена в Сайта. Ако потърсите медицински съвет, говорете лично със здравен специалист относно вашите конкретни проблеми.

Интересни Статии