Тези 6 условия са какво причинява неволно наддаване на тегло

Неволното увеличаване на теглото е нещо, което изпитват хиляди хора всяка година.

По принцип това е, когато наддавате на тегло, въпреки че не сте повишили калориите си или не сте понижили нивото на активност.

Вашите хранителни навици и рутинни упражнения са останали същите, така че защо натрупвате тегло?Това е, което причинява неволно наддаване на тегло

Има много причини за неволно наддаване на тегло. Някои от тях включват задържане на течности, ненормален растеж, запек, медицински причини и бременност. Всеки има различен опит с неволно наддаване на тегло и това може да бъде периодично, непрекъснато или бързо. Периодично е, когато наддаването на тегло се случва редовно по някакъв график, например когато една жена е на менструалния си цикъл всеки месец. Бързото неволно наддаване на тегло се причинява от нещо друго, като страничен ефект от приема на ново лекарство.

Какво се случва с неволно наддаване на тегло?

Когато преживеете неволно наддаване на тегло, може да се почувствате подути или да имате дискомфорт в стомаха.

Понякога можете да почувствате и болка. Подуването може да се появи в части от тялото ви, като ръцете, ръцете, стомаха, стъпалата и краката, в зависимост от това колко е тежко.

Има няколко други симптоми на неволно наддаване на тегло и ако се появи някой от тях, важно е незабавно да се свържете с вашия лекар.

Тези симптоми включват чувствителна кожа, затруднено дишане, сърцебиене, висока температура или висока телесна температура, задух, подути крака, повишено изпотяване, бързо наддаване на тегло и / или промени в зрението, като замаяност.

Всеки от тези симптоми може да означава, че има нещо по-сериозно нередно. Вашият лекар правилно ще може да ви постави диагноза, като направи кръвни изследвания, хормонални тестове и провери бъбречните функции. Те могат също така да направят ултразвуци, рентгенови лъчи или други образни сканирания, за да разберат проблема.

Ето някои популярни причини за неволно увеличаване на теглото.

менопауза

Менопаузата е популярна причина за неволно наддаване на тегло, което изпитват толкова много жени. На възраст между 45-55 години жените преживяват менопауза.

Хормоните им се променят, особено техният естроген, който намалява. Този спад на естроген може да доведе до наддаване на тегло, защото естрогенът помага да контролирате телесното си тегло.

Известно е, че менопаузата причинява наддаване на тегло в стомаха и / или бедрата. Той може да промени метаболизма ви, като го накара да работи малко по-бавно от нормалното.

Това може да доведе до неволно наддаване на тегло, тъй като тялото ви вече не изгаря толкова калории през деня, колкото преди.

Промени в баланса на хормоните

Всякакви леки или значителни промени във вашия хормонален баланс могат да окажат влияние върху теглото ви. В нашите тела има много различни хормони.

Кортизолът е един от тях и това е хормон, свързан със стреса. Колкото по-стресиран сте, толкова повече кортизол произвежда тялото ви.

Кортизолът е свързан с наддаването на тегло. Когато тялото ви произвежда твърде много хормон кортизол, възниква състояние, наречено синдром на Кушинг.

Чест страничен ефект от синдрома на Кушинг е наддаването на тегло. Както бе споменато по-горе, менопаузата е друга ситуация, при която хормоните се променят, по-специално с намаляването на естрогена.

Хората с хипотиреоидизъм също изпитват хормонални промени. Те имат недостатъчно активна щитовидна жлеза и щитовидната им жлеза не произвежда достатъчно някои важни хормони.

Хипотиреоидизмът също предизвиква ниска базална метаболитна скорост, което води до наддаване на тегло.

Друг хормонален дисбаланс, който води до неволно наддаване на тегло, е ниският тестостерон. Тестостеронът повишава мускулната маса, силата, изгарянето на мазнини и много други.

Когато нивата на тестостерон са ниски, настъпва увеличение на телесните мазнини, заедно със загуба на мускулна маса - дори при правилното хранене и упражнения.

Медикаменти

Известно е, че много лекарства причиняват неволно наддаване на тегло. Ако прочетете страничните ефекти на лекарствата, които приемате, може да се изненадате, като видите увеличаването на теглото като потенциален страничен ефект.

Някои лекарства, които могат да причинят наддаване на тегло, включват антидепресанти, противозачатъчни хапчета, антипсихотични лекарства, кортикостероиди, хлорпромазин, инсулин, бета-блокери и др.

бременност

Бременността е най-честата причина за непреднамерено наддаване на тегло. По време на бременността жените наддават на тегло, защото отглеждат бебе вътре в тях.

Освен теглото на бебето, жените също естествено се хранят повече, за да подкрепят растежа на бебето си.

Други фактори, които допринасят за увеличаване на теглото от бременността, са плацентата, увеличеното кръвоснабдяване, отиващо на бебето, околоплодната течност и разширяващата се матка.

Ако една жена е със средно тегло преди да забременее, тя трябва да очаква да натрупа между 25-35 килограма, след като забременее.

Обикновено през първите три месеца от бременността се натрупват 2 до 4 килограма. След това през останалата част от бременността се натрупва около 1 килограм седмично.

Оток / задържащи течности

Отокът може да причини неволно бързо наддаване на тегло. Хората с оток изпитват неудобно подуване на лицето, крайниците, стъпалата, ръцете и / или корема.

Подуването се причинява от задържане на течности, което е, когато излишната течност се задържа в тъканите на тялото. Отокът обикновено е свързан с венозната или лимфната система.

Симптомите на оток обикновено се развиват постепенно с течение на времето, но щом забележите подуване, винаги отидете на лекар.

менструация

Периодичното неволно наддаване на тегло може да възникне от менструалния цикъл на жената всеки месец. Има много неща, които биха могли да допринесат за увеличаване на теглото по време на менструация.

Те могат да включват промяна в хормоните като естроген или увеличаване на задържането на течности и вода. Този тип неволно наддаване на тегло върви в цикъл.

Обикновено жените натрупват няколко килограма по време на менструационния си цикъл, след което го губят, след като цикълът им приключи.

Това е така, защото натрупаното тегло не е тлъсто - обикновено това е просто задържане на вода и подуване на корема.

Как да третираме неволно наддаване на тегло

Методът на лечение ще зависи от причината за вашето неволно наддаване на тегло.

Например, ако наддаването на тегло се дължи на хормонален дисбаланс, може да ви предпишат хормони. Ако лекарствата ви карат да наддавате на тегло, Вашият лекар може да Ви постави друг вид лекарства, които не включват увеличаване на теглото като страничен ефект.

Ако преживявате неволно наддаване на тегло поради освобождаването на кортизола от тялото, опитайте се да правите дейности като медитация и йога за де-стрес. Тъй като всеки изпитва неволно наддаване на тегло от различни причини, всички методи за лечение ще се различават.

Интересни Статии