Топ 10 ползи за здравето на киноа

Киноа обикновено се счита за пълнозърнесто (подобно на кафяв ориз и ечемик), но всъщност е семе.

Въпреки че е семе, вие все още приготвяте, готвите и ядете киноа по същия начин, както и други зърна.

Киноа произхожда от района на Андите на Перу, Боливия, Колумбия, Чили и Еквадор. Той е бил опитомен за консумация от човека преди около 3000-4000 години.Киноа се произнася „запален“, а не „квин-о-а-а“.

Киноа е суперхрана по много причини, които ще разберете в тази статия. Ето някои основни ползи за здравето на киноа.

Най-големите ползи за здравето на киноа

1. Киноа е с високо съдържание на желязо

Киноа е пълна с желязо. Съдържа 1,4 милиграма желязо на 100 грама. Желязото е важен елемент за производството на кръв.

Около 70% от желязото на тялото ни се намира в хемоглобин (червени кръвни клетки) и миоглобин (мускулни клетки). Хемоглобинът е това, което прехвърля кислород в кръвта ни от белите дробове към тъканите.

Миоглобинът се използва за съхраняване, транспортиране и освобождаване на кислород в тялото. Желязото също помага да се преобразува кръвната захар в енергия. Липсата на желязо в диетата може да доведе до недостиг на желязо, което е водещата причина за анемия.

Жените са изложени на по-голям риск от мъжете за недостиг на желязо, поради техните менструални цикли. Симптомите на недостиг на желязо включват липса на енергия, умора, главоболие, бледа кожа и други.

Киноа е чудесна храна за ядене, за да гарантирате, че получавате достатъчно желязо в диетата си.

2. Киноа е с високо съдържание на манган

Манганът е микроелемент, който присъства в малки количества в организма. Само 3/4 чаша варена киноа има 1,17 милиграма манган, което е 59% от препоръчителната дневна стойност.

Възрастните мъже трябва да се стремят да съдържат 2,3 милиграма манган на ден, докато възрастните жени се нуждаят от малко по-малко (1,8 милиграма манган дневно).

Манганът е жизненоважен минерал, защото помага на тялото да формира съединителна тъкан, кости и полови хормони. Също така е полезен при метаболизма на мазнини и въглехидрати.

Манганът също така помага на тялото да усвоява калция и регулира кръвната захар. И накрая, манганът е необходим за нормалното функциониране на мозъка и нервите.

3. Киноа е с високо съдържание на протеини

Киноа е перфектната храна за вегетарианци и вегани, защото е пълна с протеини. 1 чаша варена киноа съдържа 8,14 грама протеин.

Киноа се счита за пълноценен протеин, тъй като съдържа всички девет незаменими аминокиселини.

Тези незаменими аминокиселини не могат да бъдат произведени от тялото, затова трябва да ги консумирате чрез храната. Протеините са градивните елементи на живота.

4. Киноа е с високо съдържание на магнезий

Без магнезий тялото ни няма да може да произвежда енергия. Нашите мускули ще бъдат постоянно свити и телата ни няма да могат да регулират нивата на холестерола, произведен и освободен в кръвообращението ни.

Магнезият е вторият най-разпространен елемент в човешките клетки и той обслужва стотици функции в тези клетки.

Магнезият също помага при формирането на здрави кости и зъби. Киноа е пълна с нея, 100 грама варена киноа съдържа 64 милиграма магнезий. Това е 16% от препоръчителната дневна стойност.

5. Киноа е с високо съдържание на фибри

Фибрите са необходими за добро храносмилане и редовни движения на червата. Киноа е пълна с нея; В 1 чаша варена киноа има 5 грама фибри.

Колкото повече фибри ядем, толкова по-добре. Фибрите помагат за бързото придвижване на всичко през нашите черва и черва и предотвратяват запека.

Повечето американци всъщност имат недостиг на фибри. Важно е да консумирате достатъчно фибри, защото също така предотвратява сърдечните заболявания, като намалява високото кръвно налягане.

Диета с високо съдържание на фибри също помага за отслабване, тъй като храните с високо съдържание на фибри ви поддържат пълноценни за по-дълги периоди от време.

6. Киноа е с високо съдържание на фосфор

Киноа е пълна с фосфор; само една чаша варена киноа съдържа 28% от препоръчителната дневна стойност.

Фосфорът е основен минерал, който се използва най-вече за растеж и възстановяване на клетки и тъкани в тялото.

Всяка клетка в нашето тяло съдържа фосфор, но по-голямата част от фосфора (85%) на тялото се намира в костите и зъбите.

Там фосфорът работи заедно с калция, за да осигури структура и здравина.

7. Киноа съдържа лизин

Киноа съдържа лизин, който е основна аминокиселина.

Нашето тяло използва лизин за растеж и поддържане. Той играе основна роля в усвояването на калция и изграждането на мускулен протеин.

Лизинът също така помага при процеса на възстановяване от операции или спортни наранявания.

8. Киноа е с високо съдържание на фолати

Фолатът е един от витамините от групата В. Двете му основни форми са фолиевата киселина и витамин В9. Само една чаша варена киноа съдържа 19% от препоръчителната дневна стойност на фолат.

Фолатът е изключително необходим за плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Телата ни също използват фолат, за да направят подагра и друг генетичен материал.

Без фолат клетките на нашите тела няма да могат да се разделят. Фолатът е особено важен за консумация на бременни жени, за да се предотвратят дефекти на невралната тръба при бебето.

9. Киноа е с високо съдържание на витамин В2

Друг витамин от група В, който киноа съдържа, е витамин В2, известен още като рибофлавин. 3/4 чаша варена киноа съдържа 0,2 милиграма рибофлавин, което е 15% от дневната препоръчителна стойност.

Рибофлавин е необходим за производството на енергия в тялото. Той действа като антиоксидант, борейки се със свободните радикали в тялото.

Известно е, че свободните радикали увреждат клетките и подагра, така че е много важно рибофлавинът да унищожава тези свободни радикали. Рибофлавин също е важен за растежа и производството на червени кръвни клетки.

10. Киноа е с високо съдържание на мед

Медта е основен минерал в следите, който се намира във всички тъкани на тялото. Киноа е много богат на този минерал, 3/4 чаша варена киноа съдържа 0,36 милиграма мед, което е 40% от дневната препоръчителна стойност.

Медта работи заедно с желязото в тялото, за да помогне за образуването на червени кръвни клетки. Освен това, той подпомага поддържането на кръвоносните съдове, нервите и костите здрави. Медта също помага за поддържане на здрава имунна система. И накрая, медът подпомага усвояването на желязото.

Накрая киноа може да бъде сдвоена с храни, които традиционно използват ориз, защото е малко като кафяв ориз, кръстосан с овесени ядки.

Това е пухкаво, кремообразно, леко орехово овкусено и хрупкаво едновременно. Има и различни разновидности като червени и черни. Намирането на рецепти за киноа е само на един клик, така че опитайте и ще получите всички предимства, изброени по-горе.

В обобщение...

Това са най-добрите ползи за здравето на киноа

  1. Той е с високо съдържание на желязо
  2. Има много манган
  3. Има много протеини
  4. Той е с високо съдържание на магнезий
  5. Има тонове фибри
  6. Има много фосфор
  7. Съдържа лизин
  8. Високо е във фолат
  9. Има много витамин В2
  10. Опакован е с мед

Интересни Статии