Истината за ябълковият оцет и отслабването

Един от най-големите въпроси, които получаваме от читателите, е по отношение на ябълков оцет: наистина ли ви помага да отслабнете? Понастоящем изследванията са смесени. Когато става въпрос за диети със сок, има изобилие от прищявки, които се рекламират всеки сезон.

Въпреки че има някои плюсове и минуси за приемането на ябълков оцет като цяло, няма съществени доказателства в подкрепа на това, че е полезно при загуба на тегло. Всъщност може да причини някои вредни ефекти, ако се приема в излишък.

Какво хората претендират за ябълков оцет?

Ябълковият оцет е бил рекламиран като чудо добавка с твърдения, че лекува хълцане и болки в гърлото, облекчава назалната конгестия, изчиства акне, повишава енергията, намалява мускулните крампи през нощта, премахва лошия дъх и избелва зъбите.Най-притеснителните за мен обаче са твърденията, че ябълковият оцет помага за понижаване на холестерола, намалява захарта при диабет и води до загуба на тегло. Пазарът на добавки отправя тези твърдения, но има ограничени изследвания, които показват, че тези твърдения са верни.

За подробни описания на няколко от тези изследвания можете да ги прочетете в края на тази статия.

Може ли ябълков оцет да ви навреди?

Като цяло ябълковият оцет е сравнително безопасен с малко странични ефекти. Ябълковият оцет обаче се състои от 5-20% оцетна киселина.

Киселините могат да причинят ерозия на тъканите. Ако имате изгаряне на сърцето, което се дължи на повишената стомашна киселина в стомаха, можете да влошите изгарянето на сърцето си, като пиете повече от киселия ябълков оцет.

Пиенето в повече може да причини ерозия по хранопровода. Ако почувствате, че имате влошаване на сърдечното изгаряне, спрете да приемате ябълков оцет, изплакнете гърлото с малко чай и мед или използвайте хлорасептичен спрей за гърло. И отидете при вашия лекар, за да видите дали имате нужда от допълнително медицинско лечение.

Киселият ябълков оцет също може да ерозира емайла, който предпазва зъбите ви от кухини, и да превърне зъбите ви в жълто.

Ако вземете ябълков оцет, изплакнете устата си с вода, за да намалите риска от зъбни проблеми. Не забравяйте да се свържете със своя зъболекар за двегодишни зъболекарски прегледи.

Също така имайте предвид, че ябълковият оцет е с ниско съдържание на калий. Ако пиете твърде много от него вместо богати на калий храни, като банани и други плодове, увеличавате риска от спазми.

Диабетът е хронично заболяване, което се нуждае от спазване на вашите лекарства и диета и трябва да се лекува с вашия лекар. Не е показано, че ябълковият оцет лекува диабета ви.

Do не използвайте ябълков оцет като заместител на лекарствата и диетата, които сте предписали от вашия лекар. Ако искате да обсъдите използването на ябълков оцет по всякакъв начин, първо се консултирайте с вашия лекар.

Дали ябълковият оцет ви помага да отслабнете?

Към този момент няма данни, които да показват категорично, че ябълковият оцет ще доведе до загуба на тегло при хората в дългосрочен план. Изследователите не са в състояние да установят причинно-следствена връзка, че ябълковият оцет наистина причинява загуба на тегло, намаляване на глюкозата или намаляване на сърдечно-съдовия риск. Повече рандомизирани клинични изпитвания с по-подробна методология трябва да се извършват с по-големи популации, които следват пациентите за по-дълъг период от време преди тези твърдения да се считат за верни.

Ако решите да използвате ябълков оцет, използвайте го умерено. Разредете го с вода, за да намалите киселинността, за да не ерозира зъбите ви или да не влоши изгарянето на сърцето ви. Използвайте го като салатен дресинг, за да добавите вкус. Но имайте предвид, че това не е чудо добавка за отслабване.

Какъв е най-добрият план за отслабване?

Най-доброто нещо, което можете да направите за отслабването си, е да продължите да намалявате калориите си, да увеличавате физическите си упражнения и да бъдете последователни! Отслабването е цел; но поддържането на вашето здравословно тегло е начин на живот.

Не си казвайте: „Трябва да загубя 20 фунта за 6 месеца.“ Трябва да си кажете: „Здравословното ми тегло е с 20 кг по-малко и аз ще стигна до тази цел след 6 месеца и дръжте го там. '

Опитайте да смесите кардиото от джогинг до Табатско интервално обучение, Започнете закуската си веднага цели овес за по-дълготрайна енергия и фибри. Продължете да ядете по-малки по-често ястия през целия ден.

Избягвайте храни които те правят дебел! Използвай дневник за храна да следите калориите си и колко ядете. Диетата е трудна, но когато достигнете здравословното си тегло, ще изглеждате страхотно и ще се чувствате отлично!

Нищо не е по-вдъхновяващо да останете в съответствие с новите си здравословни навици от начина, по който се чувствате, когато се погледнете в огледалото!

Какви са проучванията на ябълков оцет?

Ранно проучване показа, че оцетът може да помогне за намаляване както на холестерола, така и на триглицеридните мазнини - при плъхове! Само защото нещо работи при животни, не означава, че може да работи ефективно при хората.

ДА СЕ проучване през 2009 г. в Япония разделени пациенти с наднормено тегло в три групи: всяка група поглъща 500 ml напитка дневно, съдържаща или 15 ml оцет (750 mg Ac ох), 30 ml оцет (1 500 mg Ac ох), или 0 мл оцет (0 mg Ac ох, плацебо). След 12 седмици имаше скромно намаляване на загубата на тегло за 15mL група (2.6lbs) и 30mL (3.7lbs) в сравнение с плацебо групата.

Въпреки това, намалението само с 2 до 4 кг за 12 седмици е клинично незначително и проучването не успя да покаже корелация, че ябълковият оцет сам води до загуба на тегло. Тези изследователски субекти не успяха да съчетаят промените в диетата, упражненията и начина на живот през тези 12 седмици.

ДА СЕ проучване във Франция показа, че ябълковият оцет има засищащ ефект, водещ до намаляване на хиперлипидемията и кръвната захар - при плъхове (отново!). Друго изпитание показа, че при хора диабетици тип 2, пиенето на оцет преди лягане намалява концентрацията на глюкоза на гладно на следващата сутрин.

Това проучване обаче е направено само с 11 души и не е взело предвид разликите в лекарствата и бъбречната функция, които оказват влияние върху резултатите от сутрешните нива на глюкоза. Въпреки че има някои изследвания, показващи намаляване на кръвните захари при плъхове, трябва да се направят повече проучвания при хора, за да се разбере по-добре ефективността.

През 2014 г. имаше а забележителен преглед оценка на всички опити, направени по отношение на множеството претенции относно ябълков оцет за отслабване. Авторите заключават, че въпреки че има някои опити, които показват в животински модели, че ябълковият оцет може да помогне за намаляване на хипергликемия, хиперинсулинемия, хиперлипидемия и затлъстяване, има многобройни проучвания, които не показват благоприятен ефект. Предложени са няколко механизма за тези твърдения, но няма ясни доказателства в подкрепа на причинно-следствената връзка, че ябълковият оцет може да причини загуба на тегло.

Авторите на прегледа смятат, че въпреки че има някои доказателства, които подкрепят използването на ябълков оцет за допълване на загубата на тегло и контрола на глюкозата и липидите, е наложително по-нататъшните мащабни дългосрочни рандомизирани контролни изпитвания при хора да се провеждат с безупречен методология за категорично доказване, че ябълковият оцет отговаря на предполагаемите твърдения за здравето.Така че не бих издържал да чакам да се направят още проучвания в този момент, тъй като рядко се правят проучвания за природни здравословни продукти с точна методология в сравнение с тези, направени във фармацевтичните лекарства.

Раджив М Малипуди, md, mhs е лекар по вътрешна медицина, личен треньор, спортист и автор. Той има над десетилетие личен опит в тренировките и помогна на стотици клиенти от всички нива да постигнат целите си за отслабване и фитнес. Това го вдъхнови да работи като клиничен изследовател в национално признатия Център за управление на теглото в болница Джон Хопкинс. По време на медицинското училище той и съучениците му създадоха здравната и уелнес организация, med годни, които предоставиха лични обучения и консултации по хранене на тялото на студентите по медицина. В свободното си време д-р Малипуди с удоволствие играе хокей на лед, танци и тренира за следващите си състезания по бодибилдинг и пауърлифтинг. Д-р Малипуди служи като писател за доклада Диета и фитнес секции.

Интересни Статии