Най-добрите храни, богати на желязо

Така че имате нужда от повече желязо в диетата си. Може би сте веган Може би четете статия в списание за това колко е важно желязото. Може би сте супергерой, който зависи от наличието на много желязо в кръвообращението й, за да спечелите суперсили. Може би искате да постигнете мечта през целия живот да бъдете повдигнати от гигантски магнит.

Или може би имате недостиг на желязо, който искате да изчистите. Като анемия, например. Поставянето на диагноза за анемия може да бъде доста стряскащо и страшно.

Анемията е, когато тялото ви просто не произвежда достатъчно червени кръвни клетки, което затруднява пренасянето на кислород навсякъде, където се нуждае от него (1).Това е лошо.

Това означава раздразнителност, умора и усещане за слабост.

И също е често срещано. Над 20% от жените и 50% от бременните имат дефицит на желязо. Недостатъците са гадни, без значение какви са.

И така, как го решавате? Просто - яжте повече храна, която съдържа желязо.

Какъв вид храна, въпреки че?

Добър въпрос!

Тялото ви абсорбира желязото в храната, която ядете през горната част на тънките ви черва (2).

Обаче знаехте ли, че всъщност има две видове желязо в храните, които ядете? И че те са напълно различни един от друг?

усложнена ,

Всъщност това е доста просто. Двата вида са желязо от хема и нежелано. Ще намерите хемо желязо в храни, които идват от животни - защото той се получава от хемоглобина при тези животни. Помислете за храни като червено месо, домашни птици и риба.

Плюс това ви дават тези видове храни тон протеин, което е много важно и за вашето тяло.

Желязото Heme е най-доброто, ако искате да получите много желязо, защото то абсорбира най-лесно в тялото ви.

Нехемовото желязо, от друга страна, е от растителни и зеленчукови източници, Ако искате толкова голяма полза за тялото си, колкото хем желязото, трябва да ядете повече от него.

И така, какво трябва да ям?

Нека да разделим това на раздели от най-добрите източници на желязо до „добре това е просто Добре Предполагам.'

За желязото от хем най-добрите източници, които можете да намерите, са пилешки дробчета, говеждо месо, стриди, миди, мекотели и миди. 3oz порции на която и да е от тях ще ви дадат 3,5 милиграма хема желязо (3). Това е добре.

За 2,1 милиграма на 3oz порция опитайте да ядете варено говеждо месо, консервирани сардини (в олио) или варена пуйка.

Ако искате само малко повече желязо, тези храни имат 0,7 милиграма на порция 3 унции: телешко, шунка, сьомга, пикша, риба тон, костур и пилешко месо.

Какво става с желязото от растенията?

Това е желязо, което не е хем, така че няма да бъде погълнато в тялото ви лесно.

Ако обаче искате да ядете повече растения (а кой не е ?!), трябва да ядете леща, боб и спанак.

Други страхотни източници на желязо без хем са чаша варен боб, половин чаша тофу, унция тикви, сусам или тиквени семки или зърнени закуски, които са обогатени с ютии. В тях ще намерите 3,5 милиграма желязо без хем.

За 2,1 милиграма желязо без хем на порция, опитайте чаша сушени кайсии, средно стрък броколи, чаша обогатена яйчна юфка, половин чаша консервиран боб (било те бъбреци, нахут, цепена грах или лимонов фасул), или средно запечен картоф.

Искам да получа повече желязо от храните, които ям

Както трябва! Желязото е важно и увеличаването му е чудесен начин да се избегне анемия.

Ако искате най-много желязо от храната си, не пийте кафе или чай, докато ядете, или веднага след това. Избягвайте и храни или напитки, богати на калций.

Ако искате да получите Повече ▼ желязо от вашата храна, яжте го и консумирайте Витамин С едновременно.

Ако нищо от това не работи и все още се борите да си набавите достатъчно желязо, може да искате да помислите за добавка с желязо, но не просто излезте и вземете такава. Говорете първо с вашия лекар дали това е правилният избор за вас.

В обобщение...

Най-добрите храни с много желязо

  1. Пилешки дроб
  2. говеждо месо
  3. Стриди
  4. миди
  5. Миди
  6. Мидите
  7. Варено говеждо месо
  8. Сардини от консерви (в масло)
  9. Варена пуйка

Интересни Статии