Начини, по които стресът засяга кожата ви и как да се справите с нея

Работите ли под хроничен стрес? Изглежда, че това състояние става характерно за американското проучване от миналата година относно проблема със стреса, доставено от Американската психологическа асоциация, разкрива, че повече от половината американци смятат, че това е най-тежкият период на страната по отношение на стреса. Хората не могат да заспят: около 45% признаха, че са били толкова измъчени, че през последните изминали месеци просто си лягали и лежали будни, неспособни да заспат.

Освен съня, кожата ни е твърде силно засегната, като натрупва стрес. Нека разгледаме как може да разбере на кожата ви - и как можете да противодействате на ефекта и да се опитате да запазите здрав вид.При тези, които имат или са имали проблеми с кожата, стресът може да доведе до поява на възпаления и други форми на влошаване. Ако почувствате, че стресът ви се увеличава, не се изненадвайте, когато екземата или псориазисът ви играят съответно. Това означава, че нивото на кортизола се е повишило повече, отколкото е добре за имунната ви система, а кожата ви е една от първите части на тялото, която се огъва под натиск.Торбести клепачи

След като проблемите и задълженията ви се натрупат до такава степен, че сънят ви се затруднява, течността започва да се събира в областта, която стои под долния ви клепач. Ставате сутрин и погледът в огледалото показва вашите пухчета точно там, където изглеждат най-грозни. И ако сте спали на корема си, гравитацията направи ефекта много по-лош.

Предотвратяване на торбичките под очите

Внимавайте, че спите не по-малко от осем часа. След като видите, че сутрин очите ви са подути, вземете студена лъжица (която сте поставили в хладилника предната вечер за същата цел), притиснете я към подпухналата зона на вътрешния ъгъл на окото и направете масажиращи движения навън за течността да се оттича. След като прогоните най-лошото от пушките, нанесете коректор право под очите. Частта от лицето ви, започваща от ноздрите до очите ви, ще стане ярка, помагайки да се прикрият торбичките или това, което е останало от тях. Прилагането на студени мокри торби със зелен чай под очите също намалява подпухналостта на очите. Друг полезен съвет би било яденето на по-малко сол, тъй като това води до задържане на течности.Обриви, копривна треска и студени язви

Това са резултати от това, че червата ви са неуравновесени, състояние, известно като дисбиоза. Те започват да се проявяват, тъй като стресът продължава да нараства и в тялото има твърде много лоши бактерии. Също така тази ситуация може значително да забави лечебния процес.

Докато стресът в малки количества може да бъде здравословно, оставяйки ви да останете съсредоточени и церебрално пъргави, когато се натрупва, той започва да говори за имунната система. Индивидът може да стане плячка за кожни инфекции и да развие простудни язви или други петна. Нещо повече, те ще се окажат трудни за заздравяване, тъй като стресът изостря защитния външен слой, като по този начин влошава бариерната функция.

Успокойте кожата

Можете да облекчите стреса си (и съответно да намалите риска от поява на обрив, предизвикан от стрес или копривна треска), като правите дихателни упражнения, но трябва да видите лекар за това, когато се появи. Трябва да възстановите бактериалния баланс в червата, така че може да се наложи да приемате медицински пробиотици за тази цел.Бръчките се задълбочават

Докато ежедневно повтаряме обичайните си изражения на лицето, усмихвайки се, намръщени или присвивайки, ние образуваме линии по кожата на лицето, които стават все по-дълбоки и дълбоки.

Как да предотвратя тези малки бръчки?

Първо, трябва да сте наясно с обичайните си изрази, когато реагирате на нещо или ромите над нещо - направете запас от тях, като наблюдавате вашите реакции. След това се научете да отпускате мускулите си. Можете да нанесете малки парчета лепяща лента, залепнали разумно върху частите на лицето си, които са склонни да набръчкат, когато промените изражението внезапно. Чувството на лентата, докато напрягате мускулите си, ще ви помогне да не забравяте да ги отпуснете.

Сухата кожа става люспеста

Стресът може да ви попречи да приемате достатъчно количество вода. Още по-лошо е, ако ходите силно на сода или кафе, които причиняват дехидратация. Нещо повече, постоянната тревожност може също така да натрупа влага, която се използва от кожата. Липсата на хидратация със сигурност ще покаже на кожата, която може да стане суха и да започне да наподобява хартия.Какво можете да направите за това?

Естествено, уверете се, че получавате достатъчно вода; вие също ще направите добро да пиете много зелен чай, който има антиоксидантни качества. Изберете храни, които съдържат много вода, тоест плодове, домати, краставици, цвекло. Ако трябва да обърнете лошата ситуация по-бързо, изберете серум, съдържащ хиалуронова киселина, това е естествена съставка на тялото, която носи хиляда пъти повече от теглото си във вода.

Огнища на пъпки

Тъй като стресът прави мускулите ви напрегнати, тялото реагира, като генерира хормони на стреса, един от които е кортизолът. Често води до това, че кожата произвежда повече масло, което е благоприятно за развитие на пъпки.Съвети за лечение на акне

Веднага щом усетите, че кожата ви е на път да избухне с пъпки, използвайте точковото лечение, което обещава бързи резултати. За да лекувате епидемията от акне с най-добър успех, вземете продукти, съдържащи салицилова киселина или локални пробиотици или бензоил пероксид, които ще премахнат вредните бактерии, ще облекчат възпалението и намаляват зачервяванията. Други съвети включват редовно ексфолиране, здравословен начин на живот и балансирана диета, както и такива прости съвети като промяна на калъфката ви за възглавници поне два пъти седмично.

Драскотини и малки белези могат да бъдат причинени и от стрес

Увеличаването на стреса и тревожността може да доведе до поведение на тик, когато избирате и дърпате кожата си, без наистина да забележите това или да усуквате и дърпате кичури коса. Подобно поведение води до сериозни проблеми, които се противопоставят на лечението, тъй като кожата продължава да получава малки белези и рани.

Как да го спра?

Ако сте стигнали до момента, когато подсъзнателно подхождате с пъпки или други видове огнища с нокти, първо трябва да наблюдавате какво правят ръцете ви през цялото време. Напомняйки си, че това е изключително вреден навик, пригответе няколко малки дейности, които ще включват ръцете ви и ги отдалечете от засегнатите райони. Ако е прекалено трудно да контролирате това, помолете съпруга или приятел да ви уведомява всеки път, когато избирате вашите кожни недостатъци.

Научете се да управлявате стреса

Няма лесен начин да преодолеете стреса: сметките продължават да идват, работата заема предизвикателства, животът ви хвърля неприятни изненади. Тъй като няма да можете да направите живота си без стрес, трябва да се справите с него. Ако имате здравословни хранителни навици, ходете често на фитнес, прекарвайте много време на чист въздух, спите добре и се грижете за себе си, стресът няма да бъде такъв проблем, както когато не го правите. Във всеки случай няма да се покаже толкова много на кожата, ноктите и лицето ви.

Трябва да знаете, че стресът може да бъде поддържан. Разбира се, са необходими знания и постоянство, като се използват някои стратегии, като да научите как да медитирате внимателно, може да отнеме известно време и пари, но, като вземете всичко това предвид, имате справедливи шансове да излезете победител!

за автора

Дария Курилко е основател, писател и редактор на Geniusbeauty.com - онлайн ръководство за жени за красотата, здравето и връзките - както и на някои други сайтове, като Geniusgadget.com и Geniuspregnancy.com. Тя има магистърска степен по социология с редица научни публикации за своя кредит и богат опит в маркетинга и на , Дария, която в момента живее във Висбаден, Германия, също е любяща майка и съпруга. От 2007 г. тя се радва да споделя своя опит и широки познания за всички неща, хранене, красота и начин на живот с читателите си.

Интересни Статии