Какво причинява безсмислена закуска и как да започнем да се храним внимателно?

Някои хора могат да продължат да се хранят, въпреки че са яли пълноценно или когато не чувстват глад, все пак купуват хапче и го шампионират. Тяхното неспособност да спрат да ядат, въпреки че са заситени е това, което е известно като „безсмислено хранене“.

Това изисква преглед на хранителните ви навици. Ако чувствате, че ядете безмислено сега и отново, помислете какво причинява механична реакция на храната. Може би имате навика да реагирате на определени закуски? Дъвчете нещо, за да се почувствате по-добре? Често хапвате по нещо, докато гледате филм или спортно събитие? Всички тези навици не са съвсем здравословни, което може да доведе до наднормено тегло и до проблеми със здравето.Ето 7 най-много чести причини за безсмислено хранене:1. Определете време за хранене

Животът ви протича по график и това означава, че сте определили време за хранене - да предположим, че вашата почивка за обяд винаги идва едновременно, а у дома семейството ви се събира на масата в определено време всяка вечер. Така че хората започват да се хранят, без да се питат дали наистина са гладни. Няма нищо по-лошо от това да се натъпчете, когато човек не иска да яде само поради навик!

2. Снек, докато правите нещо

Преяждането обикновено се причинява от безхаберен хапване, когато човек се занимава с дейности като гледане на филми и предавания, сърфиране в Интернет или срещи с хората в социални условия. Можете да приемате доста абсолютно ненужна храна.3. Хранене, за да се събуди правилно или да се почувства по-добре

Умората, стресът, чувството на униние отварят вратата за безмислено хранене за много хора. Те излизат и купуват любимите си закуски всеки път, когато се чувстват тъжни или уморени, без да се замислят дали наистина са гладни. Ако всеки ден си записвате какво ядете и кога можете да се хванете безсмислено поглъщайки храна след дълга бизнес среща или когато правите кратки почивки, докато изпълнявате задача.

4. Хранене, когато нямате какво да правите

Не знаете какво да правите в момента и идеята да закусите проблясва в ума ви механично. Не се чувствате гладни, но изглежда добра идея и отидете да разгледате хладилника или да се обадите на приятеля си да ги покани в кафене. Всъщност храната трябва да задоволи глада ни и да ни подхрани за по-нататъшни дейности; когато го използваме с цел запълване на време, това е случай на емоционално хранене.

5. Вярвайки, че закуската не е ядене

Има голяма разлика между правилното хранене и дъвченето на лека закуска - можете да закусите стоене, движение, разговор с някого, почти без да забележите, че всъщност се храните. „О, това е просто някои чипове, за да ме накара! Не че наистина ям. ' В същото време, преяждате, дори ако не регистрирате факта в ума си,6. Хранене бързо

Ако отделите повече време за хранене, захарта намира своя път в кръвта, като по този начин ви създава усещане за ситост. Докато се занимавате с белене на плод или изваждане на ядковото ядро ​​от черупката, имате време да разберете, че сте пълни и всъщност не искате да ядете повече. Ако не допускате паузи, когато можете да осъзнаете факта, е много по-вероятно да ядете повече, отколкото ви е необходимо.

7. Не се правят списъци за пазаруване

Самото присъствие на колекция от закуски в кухнята е много добър стимул да ги хапнете - и яжте повече от тях! Ако знаете, че лесно се изкушавате да извадите друга вкусотия от хладилника, просто не ги купувайте или купувайте по-малко от тях.

Направете списък за пазаруване, за да сте сигурни, че купувате само това, което искате, а не всичко, което ви харесва. Проверете списъка за закуски, без които можете да правите, ако сте решени да контролирате хранителните си навици.Стъпки към храненето внимателно

Тези, които са поразени от безсмисленото хранене, могат да се контролират, като се спрат, докато седнат да ядат или вземат закуска, за да се запитат дали са гладни и не могат да минат, без да се напълнят. Добре е да спрете известно време в хранене и да прецените степента на пълнота: може би не е нужно да ядете повече? Направете храненето си съзнателно, като разберете по-добре стомаха си.

По-долу са още 12 стъпки към внимателното хранене:1. Когато закусвате от пакет, има вероятност да свършите всичко. Наистина ли имате нужда от толкова много? Проверете размера на порцията на маркера, извадете колкото искате и оставете останалата част от опаковката.

2. Вашите колеги държат купата на M&M на бюрата си, като ви канят да си помогнете всеки път, когато идвате на чат? Не идвайте заедно, напишете им имейл, за да разрешите бизнес въпрос.

3. Дръжте храната си на склад, за да не ви хваща окото на всеки половин час. Не искате да бъдете изкушавани постоянно, затова поставете закуските си в чекмеджета, контейнери и хладилници.

4. Дръжте бутилка под ръка: всеки е склонен да сбърка желание за пиене за желание за закуска. Докато получавате сигнали от стомаха си, направете няколко чернови - може би това е, от което наистина се нуждаете.

5. Вижте, че дъхът ви е свеж - това може да ви отведе да натъпчете лека закуска в устата си. Когато сте яли, дайте на зъбите си четка или дъвчете дъвка с аромат на мента, така че ще почувствате по-малка склонност да вземете лека закуска много скоро след хранене.

6. Много хора искат да ядат, когато видят, че някой друг дъвче закуска. Когато вашият приятел или колега закусва щастливо, помислете преди да се присъедините и да си помогнете - ами ако не сте гладни и не искате носа? Надолу чаша вода и вижте дали искате да ядете.

7. Борете се да се храните, за да отделите време. Имате пауза през деня и се обръщате към лека закуска? Вземете книга или китара, излезте на разходка, напишете отговори на електронната си поща във входящата поща.

8. Отключете мислите си да ядете и да седите пред екран - докато дъвчете, докато гледате филм или сърфирате от сайт на сайт, вие сте пълнете се, без дори да се наслаждавате на вкуса на храната си! Може да се окажете с празна чиния, която беше пълна само преди няколко минути! Ако сте гладни, отделете се от екрана, идете в кухнята и обърнете внимание на това колко ядете.

9. Закуска внимателно - знаете кога ще се почувствате като хапнете, така че определете време за закуска и си пригответе здравословно ноше, вместо бързо да вземете лека закуска близо до себе си, която е вероятно да е нежелана храна.

10. Минете покрай рафтовете с нездравословна храна в супермаркета: не искате да имате сладкиши у дома, изкушаващи ги да ги изядете.

11. Ако седнете до късно, може наистина да огладнеете и да искате да се подхранвате. Въпреки това знаете, че това е нездравословен навик, който е по-добре да се отървете. Помислете дали бихте предпочели да си лягате по-рано, а не да седнете и да ядете в нечестив час.

12. Вероятно най-доброто от всички тях е воденето на дневник за храните. Научно доказано е, че хората, на които са записани хранителните им навици, упражняват по-добър контрол върху тях и съответно са по-добре оборудвани, за да поддържат теглото си под контрол. Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, показва, че воденето на дневник за храните води до собствениците им губи около два пъти теглото загубен от онези, които не си правят труда да оставят колко ядат. Трябва да се обърне внимание, нали?

Така че всъщност няма нищо, което да ви попречи да започнете да ядете внимателно отсега нататък.

В обобщение...

Най-големите причини за безсмислено хранене

  1. Като зададете време за хранене
  2. Снек, докато правите нещо
  3. Хранене, за да се събуди правилно или да се почувства по-добре
  4. Хранене, когато нямате какво да правите
  5. Вярвайки, че закуската не е ядене
  6. Хранене бързо
  7. Не се правят списъци за пазаруване

за автора

Дария Курилко е основател, писател и редактор на Geniusbeauty.com - онлайн ръководство за жени за красотата, здравето и отношенията. Има магистърска степен по социология с редица научни публикации, за които има кредит и богат опит в маркетинга и PR. Дария, която в момента живее във Висбаден, Германия, също е любяща майка и съпруга. От 2007 г. тя обича да споделя своя опит и широки познания за всички неща хранене, красота и начин на живот с нейните читатели.

Интересни Статии